Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Συμπεριφορές «προσωπικού πάτου»

Μια συμπεριφορά προσωπικού πάτου είναι μια κατάσταση ή μια συγκεκριμένη συμπεριφορά που είναι πιθανό να ενεργοποιήσει την συνεξάρτησή μας. Προκειμένου να διατηρήσουμε συναισθηματική νηφαλιότητα και να προχωρήσουμε στην ανάρρωση αποφευγουμε όλες αυτές τις καταστάσεις και συμπεριφορές. Για παράδειγμα, ένας αλκοολικός αποφεύγει να πιεί αυτό το πρώτο ποτήρι, ένας τζογαδόρος αποφεύγει το καζίνο, τα λαχεία κλπ, κι ένας ψυχαναγκαστικός υπερφάγος αποφεύγει τροφές ή συμπεριφορές που μπορεί να προκαλέσουν ένα υπερφαγικό επεισόδιο.

Για τους συνεξαρτημένους, οι συμπεριφορές προσωπικού πάτου μπορεί να εκδηλωθούν με διαφορετικές, πολύπλοκες μορφές ανάλογα με το πώς δρούμε παραβατικά κατά την αρρώστεια μας. Κοιτάμε συμπεριφορές που υπήρξαν προσβλητικές ή οδυνηρές για μας και τους άλλους. Αυτές μπορεί να συμπεριλαμβάνουν να παραμένουμε σε σχέσεις με τοξικούς ανθρώπους, να δεχόμαστε το σέξ ως υποκατάστατο της αγάπης, να προσπαθούμε να σώσουμε τους άλλους, να ευχαριστήσουμε τους άλλους σε βάρος του εαυτού μας, εμμονικές σκέψεις, φαντασιώσεις, να επιχειρούμε να ελέγξουμε ανθρώπους ή καταστάσεις, και να καταδικάζουμε τον εαυτό μας.

Ζητούμε από την Ανώτερή μας Δύναμη καθοδήγηση, μιλούμε με τον υποστηρικτή μας, διαβάζουμε βιβλιογραφία που μας εμπνέει και κάνουμε ανασκόπηση του 4ου βήματος για ανανεωμένη επίγνωση αυτών των συμπεριφορών. Καθένας από εμάς προσδιορίζει ποιες είναι οι συμπεριφορές προσωπικού πάτου του. Αναζητούμε και δημιουργούμε κατευθυντήριες γραμμές για τον εαυτό μας – εργαλεία ανάρρωσης για να μας βοηθήσουν να απέχουμε από το να εκτονώνουμε αυτές τις συμπεριφορές. Αν εκδηλώσουμε ένα συνεξαρτητικό ολίσθημα και εμπλακούμε σε μια από τις συμπεριφορές μας προσωπικού πάτου εξασκούμε την αγάπη προς τον εαυτό με το να συγχωρούμε τον εαυτό μας. Ο φόβος και η ντροπή μας υποχωρούν καθώς γινόμαστε όλο και περισσότερο υπεύθυνοι για τις συμπεριφορές μας και εργαζόμαστε ενεργά για να τις αλλάξουμε.

Μπλε Βιβλίο σελ: 117-118

Δεν υπάρχουν σχόλια: