Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Σωματικές και επιθετικές μορφές κακοποίησης και ελέγχου

Κάποιοι άνθρωποι λένε ότι το να προσδιορίσεις σωματικές και επιθετικές μορφές κακοποίησης και ελέγχου είναι μια απλή εργασία.
Έχουμε βρει ότι υπάρχουν πολλές μορφές κακοποίησης και ελέγχου που είναι δύσκολο να αναγνωριστούν. 
Περιγραφικά παρακάτω υπάρχουν τρείς περιοχές από προφανείς και διακριτικές μορφές σωματικής και επιθετικής κακοποίησης και ελέγχου.

Σωματικός πόνος: Οποιαδήποτε σωματική συμπεριφορά που καταλήγει στη δημιουργία σωματικού πόνου στον εαυτό μας ή κάποιον άλλο, συμπεριλαμβανομένου το να τσιμπήσω, γρατζουνίσω, δαγκώσω, χαστουκίσω, χτυπήσω, κλωτσήσω ή επαναλαμβανόμενων τραυματισμών από σωματικές δραστηριότητες όπως υπερπροσπάθεια, αναγκάζοντας το σώμα να προσπαθήσει να φτάσει μη ρεαλιστικές προσδοκίες, περιττές επεμβάσεις και/ ή ιατρική θεραπεία που θα οδηγούσε σε σωματικό πόνο.

Σωματικοί περιορισμοί: Αυτοί περιλαμβάνουν: υπερβολικό γαργάλημα, ομαδική επίθεση προς κάποιον άλλο, το να κρατήσω κάποιον κάτω πάρα την θέληση του/της, τράβηγμα μαλλιών και περιορισμό οποιασδήποτε σωματικής κίνησης ή σωματικής ελευθερίας ενάντια της θέλησης κάποιου.

Σεξουαλικό άγγιγμα: Αγγίγματα, το να με πιέσουν ή εξαναγκάσουν στο να ακουμπήσω σεξουαλικά ή να φιλήσω κάποιο άλλο άτομο, σεξουαλική αγκαλιά, ανεπιθύμητο φιλί ή άγγιγμα, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμός και σεξουαλική βία ή οποιαδήποτε σεξουαλική συμπεριφορά χρησιμοποιείται για να ελέγξει τον άλλο.

Ποιες είναι οι μη σωματικές και παθητικές μορφές κακοποίησης και ελέγχου?
Έχουμε βρει οκτώ περιοχές που βοηθούν στο να προσδιοριστούν κάποιες από τις μη σωματικές μορφές κακοποίησης και ελέγχου.

Κριτική: Ντροπιάζοντας, υποτιμώντας, χλευάζοντας, κατηγορώντας, βρίζοντας, μιμούμενος ή γελοιοποιώντας τους άλλους, και χρησιμοποιώντας ασήμαντες λέξεις ή χειρονομίες.

Λεκτική κακοποίηση: Φωνάζοντας, το να είμαι χυδαίος, συνεχώς οργισμένος, χρησιμοποιώντας βλασφημίες, θυμωμένες εκφράσεις ή χειρονομίες για να ελέγξω.  

Παραποιώντας: Πλαστογραφώντας, μεγαλοποιώντας, διαστρεβλώνοντας, λέγοντας ψέματα, το να αποκρύψω και/ ή να διατυπώσω λανθασμένα πληροφορίες και να είμαι άπιστος (αναξιόπιστος).

Κυριαρχώντας: Τυραννώντας, ελέγχοντας, υποστηρίζοντας ότι γνωρίζω την αλήθεια, διατάζοντας ή αναλύοντας την συμπεριφορά των άλλων μέσω της λογικής ή της ντροπής.

Καταστέλλοντας τους άλλους συναισθηματικά: Αρνούμενος να προσφέρω υποστήριξη, προσοχή, σεβασμό ή επικύρωση των συναισθημάτων των άλλων, το να μην προσφέρω επιβεβαιώσεις ή κομπλιμέντα.

Αρνούμενος την φροντίδα του εαυτού: Το να μη χρειάζομαι, ή να μην ζητάω βοήθεια ή υποστήριξη, εξαρτήσεις από αλκοόλ, ναρκωτικά, φαγητό, σέξ ή άλλα υποκατάστατα, το να ευχαριστώ τους άλλους, να τους φροντίζω ή απομόνωση.

Οικονομικοί περιορισμοί: Το να ελέγχω το πόσο ξοδεύουν οι άλλοι, το να μην υποστηρίζω την επιθυμία του συντρόφου μου να εργαστεί, το να παρακρατώ χρήματα, το να χρησιμοποιώ τα χρήματα ή πόρους ως τιμωρία, το να κάνω οικονομικές υποσχέσεις χωρίς την πρόθεση να τις κρατήσω.

Τακτικές δύναμης: Το να πιέζω τους άλλους να πάρουν αποφάσεις, το να ντροπιάζω, κατηγορώ, αποδοκιμάζω, απειλώ ή να χειρίζομαι τους άλλους, να εκμεταλλεύομαι τα συναισθήματα, να συγκεντρώνω δυνάμεις για να ελέγξω τους άλλους, να χρησιμοποιώ τα χρήματα, σεξ, παιδιά ή θρησκεία για να ελέγξω.

Το μεγάλο βιβλίο, σελ 118